fredag 1 februari 2008

Restaurante Unibiótica







Antagligen världens bästa vegetariska restaurang ligger pá tvärgatan 7e september i Santarém. Det är Donna Leas Restaurang. Den ligger vägg i vägg med hennes egna hus. Tills i höstas lág restaurangen pá Donna Leas gárd, men tillslut blev det för trángt pá grund av dess oerhörda popularitet. Lite otippat i köttlandet Brasilien. Sá flyttades alltsá restaurangen till nya rymliga lokaler där det finns en avdelning för bord med stolar och en för sittkuddar. Färgerna gár i hygienisk ljusgrön nyans och alla i pesonalen bär vita hárskyddshättor. Det känns fräscht! Musik i lugna toner spelas, ofta panflöjt men även Mozart och andra klassiker. Pá lunchen är det buffé som gäller. Alla möjliga läckerheter. Grönsaker och frukter i alla möjliga färger och former. Soya pá alla sätt och vis är en ständigt ingrediens, vilket kanske är den enda lilla nackdelen med restaurangen. Med tanke pá regionens promlem. Till maten kan man beställa färskpressad juice, passionsfrukt, graviola, cupuaçu, açerola, lime, annanas, apelsin mm. Lime med mynta är en favorit. Efter maten kan man beställa sig en liten efterrätt i perfektions storlek. En liten metallskál med açai, passionsfrukts- eller cupuaçumoss. Meu Deus! Detta är verkligen den perfekta lunchen. Pá mándag, onsdag och fredag kvällar serveras soppa med nybakat bröd. Om ni inte funderat pá áka till Santarém ännu sá bör ni vegetariska människor fundera pá saken just för era smaklökars skull! Jag utlovar en enastáende gastronomisk upplevelse.

4 kommentarer:

Anonym sa...

MEU DEUS!! Du har ju en tröja med ACAI på, världens godaste och bästa rätt! Så snygg!!!! Det är ju faktiskt så att man inte ens behöver ta det som efterrätt för ni visste väl att acai + banan + musli innehåller en fullvärdig måltids näring!!!!!!!! Minns ni då vi drog med jennie och ben i brighton på jakt efter den perfekta acain?

Anonym sa...

Jag saknar dig Ano-matralarn. Har inte heller nån att gå på box med.

Råkan sa...

"Välkommen in i spelet igen Anonymo!"

Dvs, kul att höra av dig igen i ett reportage från "andra sidan".

Första reflektioner av bilderna är att det såg fräscht ut. Och skönt softad den övre av bilderna! Du kan nog sälja den som reklambild för restaurangen. (Att jämföra med alla kebab/falafelställen i Sverige som har fotat av sina flottiga rätter till sin meny.) Det såg smakligt ut.

Självklart reagerade även jag på något så fantastiskt som en "Acai-festival" som det stod på t-shirten! Varför finns ingen sån i sverige?

Råkan sa...

Efter att även ha läst texten vill jag uttrycka min förvåning över god brasiliansk och vegetarisk mat.

Precis som artikelskribenten uttrycker det, brasiliansk mat är ju inte känt för vegetariska delikatesser.

----------------------------
Dagens EU-politiska artikel:

Apropå Brasil och kött - EU har ju i onsdags infört importstopp av Brasil-kött (som i EU uppgår till 27 miljarder kronor/år) pga problem med kvalitetskontroll. Fast bakomliggande orsak lär vara Brittiska och Franska uppfödares irritation över konkurrens med billiga Brasil-kor, trots en tullavgift in till EU på 35-40 kr/kg. Alltså inte några kvalitetsproblem egentligen.

Köttpriserna lär stiga rejält här.

Rent personligt tycker jag det låter onödigt att skeppa kött över Atlanten, bara för att Svenne Banan vill ha 5 kroner billigare biffar.

Så Anonymo! Om du ser nån stackars brasil-ko så får du gärna frita den!