Hur görs socker?
JA, DET KANSKE INTE ÄR SÅ ENKELT SOM DET VID FÖRSTA ANBLICKEN KAN LÅTA!
Därför har jag här gjort en tydlig bild över sockrets väg, jag utgick från Sveriges bästa* sockerbruk:
ÖRTOFTA SOCKERBRUK DANISCO SUGAR!
Jag drog i några tåtar och ringde några samtal, och vips stod jag öga mot öga med verksamhets-informationsansvarige (lång titel men jag har översatt direkt från danska så det låter kanske bättre på originalspråket) Dan Bjellerup från vårt kära grannland i syd. Jag fick en 45 minuter lång rundvandring, fick smaka på sockerbitar från bruket och fick till och med prova bet-skalar-maskinen! Min journalistiska stolthet fick mig att "grilla" Dan ganska hårt faktiskt, vad gäller miljöaspekten. Då berättade han att de var noga med miljöansvaret också, de har speciella "avgasfilter" på skorstenarna tex!!! Dessutom fick jag ett scoop - som första journalist sa han! De ska nämligen leverera fjärrvärme från fabriken till Eslöv och Lund! Till oss på Kroken bland andra! Det kändes bra.
Så här i efterhand - då jag hunnit väga för och emot, och låta det hela sjunka in lite - så kan jag bara säga att jag tycker det är en stolt sockerbrukstradition, en "stafettpinne" som nu Danskarna tagit över. Tack Danmark!
Här är en grafik över produktionskedjan:

Örtoftas finest: Danisco Sugar Örtofta Sockerbruk!
*) Sedan 2006 Sveriges enda sockerbruk, och numera under danska trygga vingar!
18 kommentarer:
jag höjer ett varningens finger råkan! med aktuella kunskaper om organisationer och postmodernism ska du akta dig för Danisco Sugar Örtofta Sockerbruks "miljöpolicy". är du säker på att det bara inte är manipulation? att se bra ut i medierna? för det är ju ändå ett kapitalistiskt företag som mest vill ha vinst. är det inte så att de skaffar ett oljefilter för att det ser bra ut? ger dem goodwill?
cyniskt av mig kanske. men efter ett par öl i buken så kommer den fram.
men varifrån detta engagemang? extraknäcker du som reporter åt jan? lär du dig om diabetes?
utflykt i helgen?
jag säger: passa dig du falken. en i vår krets har bokstavligen VUXIT UPP på det sockerbruk du talar om, cisternen var hans vardags, sokcerbetslukten (för vissa lite konstig) var som modersmjölken. okej? dessutom var vi där och hälsade på emd svarta faran söndags, så våga inte....
förresten så fick jag ett sms från simon idag som har kollat på vår blogg coh blviit imponerad. han hälsar att han inte är bloggandets man men ändå. (det kan till och med vara så att han läser just dessa rader, just nu, alltså just samtidigt som DU). Så PASSA dig FAlck.
oj. jag ber om ursäkt. var inte meningen att trampa någon på tårna.
(kanske bara en avundssjuka för att jag inte var med)
usch en jobbig kväll blev det till slut. gonatt
ja, här trampas det på tår som om man aldrig dansat träskovals med clementine förr.
Det råkar vara så att Örtofta sockerbruk numera drivs ideellt av en dansk stiftelse; Danisco (Grundat av missionären Daniel Scolmen. Ja, det kan verka konstigt, men danskarna har förstått det här med kulturarv! Det är inte bara så att man skulle förlora skånes mest kända landmärke vid en nedläggning (barsebäck? så jäkla 80) utan också en hel byggds försörjning och livsglädje. I enlighet med detta får givetvis vem som helst jobba på bruket, kan du själv ta på dig minst en stövel är du kvalificerad nog. Ja, man minns ju själv ungdomens dagar, min första rundvandring i produktionshallarna, den varma brisen i gångarna och de små instängda sparvarna som också drogs till värmen och kärleken där inne, och sen helt enkelt inte VILLE flyga ut igen.
Nog om detta, en sista notering; eftersom värmeverket byggs på våra barndoms vallar(när jag säger på menar jag givetvis att de gröna vallarna fullständigt kommer att ersättas av byggnaden.) där vi jagat sniglar och piskat varandra med brännnässlor för att se om det verkligen finns en ingripande gud, kommer HELA ÖRTOFTA att kompenseras med gratis värme för resten av livet och antagligen tills jorden går under!
aah, där fick ni kött på benen, men så är det också sista veckan för mina arbetsprov
Falk: Då vill jag kontra och ifrågasätta Heleneholmsverkets (obefintliga?) miljöpolicy? Det är säkert en himla massa gift som ni stackars "Sveriges Ruhr-bor" får andas in varje vinterdag vid stiltje. Eller?
Ja det var utflykt i de vackra trakterna runt Kävlinge, bland annat loppis-jakt och pizzeria Viking. Guidad av välkände signaturen Bonden Taktfast fick vi fick även se en hög, smal skorsten på ett riktigt kreaturskrematorium! (Snyggt ord det där.)
Slutfika hos B.T. på den vidsträckta myllan. På hemvägen passerade vi denna fantastiska industri och jag var tvungen att knacka på, och göra ett litet knäck! En vård-skoleuppgift om diabetes var det egentligen ja, men jag "twistade" till det lite så jag fick med mina älsklignsämnen i arbetet: skjutjärnsjournalism, industrier och skorstenar. Min slutsats i arbetet var följande, jag citerar: "socker kan vara farligt, men rent fint Örtoftasocker från Daniscos förnämsta bruk har ingen dött av".
finns en ingripande guhd?
förresten bohnde, blev inte DU impad av sokerbrukspanoramat?????? jag blev det nämligen.
missade panoramat igår när jag var ute på hetsjakt (ber en en gång om ursäkt för tå-trampandet bonden). Vilket panorama! och vilken process! det måste väl gå att minska fabriksutrymmet?
o till heleneholmsverkets försvar måste jag säga att de mörkar ju inte med vad de gör. de pumpar ut avgaser o det gör det med stolthet (mja).
verkligen spännande panorama. önskar nästan att det var en liten pedagogisk animation, kanske med speaker-röst och pilar som studsar. fick ni svar på vad de där stora vita kuddarna andvänds till?
jag är int så sur som jag låter. alla kan vi byta åsikt. även solen har fläckar. hoppas vi får se dig på kroken snart fach, vi har kommit igång rejält med lille-bille här, flera partier per dag. i helgen körde vi även på storbord på vildandens pub med veteran-bohnden som ölguide.
Nej informations-ansvarige mannen jag talte med sade att de använder varenda kvadratcentimeter i byggnaden! För där det inte står nån konstig maskin och brummar eller där nån springer fram och tillbaks med den manuella bet-skalaren (för de riktigt knepiga betorna) har de anställda möjlighet att förvara sina vinterdäck och använda som förrådsutrymme. Det är som ett enda stort familjeföretag alltså!
Nej informations-ansvarige mannen jag talte med sade att de använder varenda kvadratcentimeter i byggnaden! För där det inte står nån konstig maskin och brummar eller där nån springer fram och tillbaks med den manuella bet-skalaren (för de riktigt knepiga betorna) har de anställda möjlighet att förvara sina vinterdäck och använda som förrådsutrymme. Det är som ett enda stort familjeföretag alltså!
För den riktigt nitiskt intresserade (som undertecknad) kan jag varmt rekommendera denna skrift. Något outdated kanske, men allt kan ju inte vara som denna realtidsblogg "live'n'direct"!
Länk:
Danisco Sugars Finest, Best and Biggest factory!
Trevlig information det där, men jag anar att du gått på något som vi gamla rävar brukar kalla ett "nybörjarfel". Jag undrar lite hur kritiskt du granskat materialet du fått? Det räcker nämligen inte att vara kritiskt inställd en gång, ej heller två, tre, fyra, fem.
Minst tolv gånger måste du kritiskt granska materialet innan du kan publicera det. Minimum. Helst 16-17 gånger. Det kan låta extremt, men så fort du får in rutinen går det bättre, och det är bara genom hårt arbete man kan ta sig hit upp!
Lycka till/ Jan G.
Oj oj här råder tydligen cenzur total för vissa bloggare. Tar bort lite av bloggarlusten. Vet inte vart man ska gå från här och frmmåt...
Men det kanske inte spelar någon roll för man kanske korrigeras likväl vilken väg man än väljer...
Uggh replikerar i mitt öra med försvarande ton, kom ihåg att det var vi (men hon menar nog sig själv) som beordrade. Men en vettig förklaring kom hon med i alla fall: det kanske inte går att ta bort/ändra enstaka ord...
i rummet bredvid sitter råk och fnissar hela tiden, vi undrar åt VAD?
Skicka en kommentar